Na Mariánskej hore v Levoči sa popoludní začala pútnická slávnosť

02.07.2005 Celý región

Levoča 2. júla (TASR) - Úvodnou odpustovou svätou omšou sa dnes popoludní začala na Mariánskej hore v Levoči najväčšia pútnická slávnosť slovenských katolíck...
Levoča 2. júla (TASR) - Úvodnou odpustovou svätou omšou sa dnes popoludní začala na Mariánskej hore v Levoči najväčšia pútnická slávnosť slovenských katolíckych veriacich.

Venovaná je sviatku Navštívenia Panny Márie (2.júl), ktorému je zasvätená tamojšia malá bazilika. Počas tohtoročnej púte si veriaci súčasne pripomenú desiate výročie návštevy zosnulého pápeža Jána Pavla II. na Mariánskej hore, kde celebroval svätú omšu 3. júla 1995.
Program púte bude pokračovať po celú noc a vyvrcholí v nedeľu dopoludnia o 10. hodine slávnostnou svätou omšou, ktorú bude celebrovať apoštolský nuncius na Slovensku Henryk Józef Nowacki.
Účasť na Mariánskej púti v Levoči zaradil do nedeľného programu aj predseda vlády Mikuláš Dzurinda, ktorý podobne ako po iné roky aj tentoraz sa chystá vyjsť na horu pešo.
Do Levoče dnes od rána smerovali procesie pútnikov, ktoré sprevádzal nepríjemný dážď. Mnohí veriaci preto využili možnosť dopraviť sa mimoriadnymi vlakmi, ktoré železničiari vypravujú dnes a v nedeľu zo Spišskej Novej Vsi.
V súvislosti s Mariánskou púťou je oddnes uzatvorená pre tranzitnú dopravu a pravidelnú autobusovú dopravu cesta I/18 od obce Spišský Štvrtok po obec Klčov. Obchádzka je vyznačená prenosným dopravným značením. Motorizovaní účastníci púte majú vjazd povolený. Uzávierka sa skončí v nedeľu o 16. hodine.
Počas soboty a nedele zostávajú pre motoristov uzatvorené aj niektoré ulice v Levoči a hlavné námestie Majstra Pavla. V meste je osobitný dopravný režim. Na parkovanie vyčlenili aj niektoré cesty, keďže v nedeľu ráno očakávajú hlavný nápor motorizovaných pútnikov. Autobusy môžu parkovať na tzv. kežmarskej ceste a osobné motorové vozidlá na všetkých mestských komunikáciách okrem námestia a prístupových ciest na Mariánsku horu.
 

Vyberte región